Muziektherapie

MUZIEKTHERAPIE

Afhankelijk van je vraag, kan ik ook een muziektherapie traject aanbieden. Muziektherapie is een non-verbale behandelvorm bij hulpvragen van psycho-sociale aard, waarbij muziek het centrale middel is om op doelgerichte wijze naar toe te werken naar een vergroting van mogelijkheden. Deze mogelijkheden kunnen betrekking hebben op de belevingswereld en ervaring, maar ook op direct gedrag of vaardigheden. Je kunt daarbij denken aan: effectief samenwerken, het ruimte bieden aan anderen, zelfvertrouwen ontwikkelen, keuzes maken, plezier beleven.

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie is een methodische behandelvorm. Dat wil zeggen dat vanuit een indicatiestelling een probleem of liever, een vraag wordt geformuleerd en samen met de klant een analyse wordt gemaakt. Ik vorm me zo een voorlopig beeld van de situatie en samen formuleren we de doelstellingen. Dan volgt de werkelijke behandeling: Vooral met muzikale werkvormen (samenspel, oefeningen, wat ademhalingstechnieken of misschien op het eerste gezicht ongebruikelijke activiteiten) nodig ik je uit in beweging te komen. Ik geeft ondertussen natuurlijk tips en leer je wat nodig is om eenvoudig samen met mij muziek te kunnen maken. Ondertussen zorg ik ervoor dat we planmatig aan de doelstellingen werken. Uiteindelijk worden de therapieresultaten geëvalueerd in het licht van de doelen die vooraf geformuleerd zijn.

Wat is het verschil tussen muziekles en muziektherapie?

Bij muziekles, staat het leren bespelen van een instrument of het zingen centraal.
Wanneer je intekent voor een muziektherapeutisch traject werk ik samen met jou, de cliënt, doelgericht aan de hulpvraag die je inbrengt. We werken ook samen rondom het luisteren naar en maken van muziek. Ik bied je werkvormen aan waarin je naar hartenlust kunt experimenteren met de mogelijkheden van bepaalde instrumenten. ECHTER, de centrale doelstelling zal dan niet zijn het goed leren musiceren, maar het leren vergroten van je mogelijkheden op gebied van je algeheel functioneren. Je kunt dan denken aan:
* leren omgaan met en uiten van emoties
* het leren vergroten van je concentratieboog
* het leren hoe je ruimte kunt nemen of ruimte kunt bieden aan anderen
* het verwerken van verlieservaringen of traumatische gebeurtenissen

tarieven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>